Lawenda 500 ml - Olejek do kąpieli perełkowej

95,00 zł
Brutto
Pospiesz się! Tylko 9 szt. w magazynie!
W tej chwili ten produkt ogląda 1 odwiedzających
Ilość

Żele roślinne do kąpieli perełkowej: 

1. Kasztanowiec: wzmacnia żyły, zmniejsza opuchliznę i obrzęki, poprawia ukrwienie, wzmacnia krążenie.

2. Sosna górska: poprawia ukrwienie, wzmacnia krążenie, ułatwia oddychanie i odkrztuszanie.

3. Kwiaty polne: działa rozluźniająco na mięśnie, przeciw-reumatycznie, poprawia ukrwienie.

4. Melisa: działa rozkurczowo i przeciwskurczowo, relaksuje, uspokaja, odpręża, wzmacnia krążenie.

5. Lawenda: relaksuje, uspokaja, odpręża, poprawia ukrwienie, działa rozluźniająco na mięśnie.

6. Rozmaryn: działa rozluźniająco i pobudzająco, poprawia   ukrwienie, wzmacnia krążenie, działa rozluźniająco na mięśnie i przeciwreumatyczne.

7. Algi morskie: ujędrnia skórę i redukuje cellulitis, poprawia ukrwienie, relaksuje, uspokaja, odpręża.

8. Eukaliptus: ułatwia oddychanie i odkrztuszanie, wzmacnia krążenie, poprawia ukrwienie.

9. 47 ziół: poprawia ukrwienie, działa przeciwreumatyczne, orzeźwia i pobudza, ułatwia oddychanie i odkrztuszanie.

10. Rumianek: przeciwzapalnie, przeciwskurczowo, przeciwalergicznie, kojąco na skórę.

Lawenda to nie tylko piękny zapach. Kwiaty lawendy kryją w sobie wszystkie najbardziej pożądane składniki – jest w nich wyjątkowo duża ilość garbników (aż 12 proc.), a ponadto triterpeny, kumaryny, fitosterole, antocyjany, kwasy organiczne, sole mineralne. Ale to, co w lawendzie najcenniejsze, to olejek eteryczny o wyjątkowo złożonej budowie. W jego skład wchodzą substancje dość rzadkie w świecie roślinnym, ale o szerokim spektrum działania – linalol, geraniol, furfurol, pinen, cyneol, borneol, a ponadto garbniki, cukry i związki mineralne. Dlatego kwiaty lawendy maja wielorakie zastosowanie.

Lawenda uspokaja i pobudza

Związki aromatyczne, zawarte w olejku lawendowym, wpływają tonująco na układ nerwowy. To oznacza, że zapach tego olejku uspokaja, łagodzi skutki stresu emocjonalnego i napięcia nerwowego, ułatwia zasypianie. Ususzone kwiaty i liście lawendy można włożyć do płóciennego woreczka i trzymać przy poduszce – pomogą spokojnie przespać noc. Natomiast w przypadku zmęczenia i znużenia, zapach lawendy pobudza aktywność umysłową. W sytuacjach kryzysowych można więc ratować się, spryskując skórę wodą toaletową na bazie lawendy, zapalając kominek aromaterapeutyczny albo biorąc kąpiel z dodatkiem kilku kropli olejku.

Lawenda wspomaga układ trawienny

Substancje zawarte w kwiatach i liściach lawendy są pomocne przy różnych kłopotach z układem trawiennym – pobudzają wydzielanie soków żołądkowych i żółci, poprawiają apetyt, przyśpieszają trawienie, łagodzą kolki i wzdęcia, przyśpieszają ruchy perystaltyczne jelit. Tym samym pomagają w leczeniu zaparć i dolegliwości powodowanych niestrawnością. Dobroczynny wpływ na układ pokarmowy ma napar z kwiatów lawendy, ale doskonale sprawdza się także dodawanie do potraw lawendowych listków, o gorzkim i lekko szczypiącym smaku.

Lawenda ułatwia leczenie infekcji

Właściwości antyseptyczne i bakteriobójcze olejku lawendowego czynią go bardzo pomocnym w zwalczaniu różnych infekcji. W razie zapalenia gardła, zatok, oskrzeli czy migdałków doskonale sprawdzają się np. inhalacje z użyciem olejku. Warto również używać go do płukania gardła. W okresie zwiększonego zagrożenia przeziębieniami i grypą można zaś stosować profilaktycznie nalewkę lawendową, która nie tylko zwalcza drobnoustroje, ale także pobudza układ odpornościowy. Natomiast picie naparu z kwiatów i ziela lawendy jest bardzo pomocne w walce z infekcją pęcherza, ponieważ dodatkowo działa jeszcze moczopędnie.

Lawenda pomaga na problemy skórne

Ze względu na silne właściwości antyseptyczne, a także w dużym stopniu przeciwgrzybicze, olejek lawendowy stosowany jest w leczeniu trądziku. Ułatwia też gojenie się ran i przyśpiesza regenerację naskórka, dlatego często znajduje się w składzie toników, a także kremów przeznaczonych dla skóry wrażliwej i delikatnej. Jest również pożądanym składnikiem kosmetyków przeznaczonych do pielęgnacji skóry głowy.

INCI: Aqua; Sufated olej rycynowy; Kaprylilo / kaprylowy Otręby pszenne / Słoma glicerydy oleju liści eukaliptusa globulus Citrus Aurantium Dulcis Peel Oil Glyceryl kapryn Illeicium Verum Fruit Oil Mięta polna oleju Otręby pszenne alkohol / Słoma Glikozydy żeńszeń Foeniculum vulgare Oil Extract Citrus Limon Peel Menthol Oil Melissa officinalis leaf wyodrębnić liści Melaleuca Leucadendron Olej Poligliceryl-5 oleinian sodu Myristica fragrans kokoilomleczanu Glutaminian Arii Wyciąg spicata crispa Herb Oil Abies alba Cone Oil Lemongrass Origanum Majorana Fruit Oil Oil Citrus Nobilis Herb Oil Piper Nigrum Fruit Oil Lavandula latifolia Herb Herb Oil Olej Cymbopogon Winterianus Herb Oil Palczatka pogięta Thymus vulgaris Olej Olej do drewna Juniperus Communis Oil Jodła syberyjska Olej liści Rosmarinus Officinalis Extract benzoes Styrax Angelica glauca Arnica Montana Radix Oil Extract Ocimum basilicum Olej eukaliptusowy Zingiber officinale melisa Chamomilla recutita oleju Lavandula hybrida oleju Champhor Herb Oil Olej Carum Myristica fragrans zwyczajna Seed Oil Thuya Oil Cinnamomum Zeylandicum occidentalis Allium sativum bańki oleju Olej Allium sativum Wyciąg Balsamowiec mirra Gum Extract Fiołek wonny głównej Extract Anethum graveolens Herb Oil Sosna karłowa Gałązka liści Olej Eugenia caryophyllus liści Olej Vanilla Plantifolia Wyciąg Sativa Oil Juniperus Herb Hispanica Fruit Oil Gaultheria Communis Oil Kminek zwyczajny Procumens Fruit Oil olej Dalergia Sisso Allium cepa Wyciąg Amyris balsamifera Oil Valeriana officinalis Oil Artemisia vulgaris Pinus pinaster Oil Citrus bergamia Peel Oil Citrus Aurantium Dulcis wyrażone Peel Oil Jagodlin wonny olej Cinnamomum Cassia Kwiat Olej cedrowy Olej liści Himalayan Cupressus Sempervirens oleju Abies alba Needle Oil Elemi Pelargonium graveolens Oil Citrus Grandis Oil Olej Helichrysum italicum oleju Cinnamomum Champhora Linalooliferum liści Olej Chmiel Wyciąg Kunzea ericoides oleju Marchew zwyczajna Seed Oil Olej Coriandrum Lavandula angustifolia Sativum Olej Levisticum officinale Oil Citrus aurantifolia Peel Oil Wyrażone Laurus Nobilis Oil Myristica fragrans Kernel Oil Manuka Oil Olej Salvia Cymbopogon Winterianus sclarea Oil balsamowca Mirra Myrtus Communis Oil Artemisia pallens Flower Oil Citrus Aurantium Amara Olej Olej Melaleuca Viridiflora Vulgare Oil Bosellia Origanum Carterii Cymbopogon martinii oleju cablin Pogostemon Oil Citrus Aurantium liści Olej Zingiber officinale Officinalis Oil olej Ślina Album Santalum Olej Krwawnik pospolity Olej Apium graveolens Peel Oil Citrus reticulata Melaleuca alternifolia IIL Vetiveria Zizanoides oleju Artemisia Absinthum Herb Oil Hyssopus Officinalis Oil Cinnamomum zeylanicum cytral liści Olej, eugenol linalol geraniol, cytronellol Limonene 

9 Przedmioty

Specyficzne kody